Αποτελέσματα ημερίδας 27/5 για τα συγκεντρωτικά θερμικά ηλιακά συστήματα

Την Παρασκευή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο “Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά συστήματα και συστήματα Συγκέντρωσης Ηλιακής ακτινοβολίας για Χημικές Διεργασίες” που διοργάνωσε το τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων του ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου EU-SOLARIS.

Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 90 άτομα, παρέστησαν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στις ΑΠΕ ως εργαλείο για την ενεργειακή πολιτική και την ανάπτυξη της χώρας, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλειος Τσoλακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας των συγκεντρωτικών ηλιακών στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Φώτης Βρότσης, ο οποίος υπογράμμισε την πρόθεση του οργανισμού να δραστηριοποιηθεί πιο δυναμικά στο χώρο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Μεταξύ των πολλών, σημαντικών ομιλητών της ημερίδας, ο κ. Luis Crespo, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού ESTELA και Γενικός Γραμματέας της Ισπανικής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού PROTERMOSOLAR, τόνισε ότι η ηλιοθερμική ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί μια ώριμη πλέον τεχνολογία, η οποία - όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές - μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά τις υπόλοιπες ΑΠΕ και να είναι πιο αποδοτική από τους ανθρακικούς σταθμούς, που πλέον θεωρούνται παρωχημένοι στην Ευρώπη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το μέσο κόστος παραγωγής της MWh δεν υπερβαίνει πλέον τα 140 ευρώ, τιμή που είναι ανταγωνιστική αν συνυπολογιστεί η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας που παρέχεται, σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και οι περιορισμένες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε σχέση με συμβατικές πηγές ενέργειας.

Στην Ελλάδα, πληρούνται όλες οι τεχνολογικές, κλιματικές και γεωμορφολογικές παράμετροι για να υλοποιηθούν σημαντικές μονάδες συγκεντρωτικών θερμικών ηλιακών συστημάτων, όχι μόνο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ο οποίος για την Ελλάδα επί του παρόντος διέπεται από συγκεκριμένους περιορισμούς της αγοράς αλλά και σε όλους τους τομείς του τριτογενή τομέα όπου υπάρχει ζήτηση θερμικού φορτίου μεσαίων θερμοκρασιών.

Εισηγήσεις έκαναν ακόμη ειδικοί επιστήμονες του χώρου από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και βεβαίως από ελληνικούς ερευνητικούς φορείς, αναφερόμενοι στις δυνατότητες που διανοίγονται και στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν, κυρίως σε διοικητικό και θεσμικό επίπεδο.

Την ανοιχτή συζήτηση στο τέλος της ημερίδας συντόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος, κατά την οποία έγινε πλήθος τοποθετήσεων και ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η υπεύθυνη διοργάνωσης της ημερίδας κα Βασιλική Δρόσου, Προϊσταμένη του τμήματος Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων του ΚΑΠΕ, επεσήμανε την αξιοσημείωτη προσέλευση σημαντικών εκπρόσωπων από όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα: στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι των σημαντικότερων ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας, μέλη της ΕΒΗΕ και άλλων επαγγελματικών ενώσεων, στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, και δραστήριοι επενδυτές στον τομέα των συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων, που με την ενεργό συμμετοχή τους απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ακόμη πιο δυναμική προώθηση των εφαρμογών θεμρικής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο του ΚΑΠΕ.

Powered by AID360 Limited Hong Kong