Δελτία Τύπου

Συνάντηση της ΕΒΗΕ με τον Υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη στις 15/2/2017

Την Τετάρτη 15/2/2017 αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη στο ΥΠΕΝ μετά από πρόσκληση του τελευταίου.

Την ΕΒΗΕ εκπροσώπησαν οι Ευθύμιος Σπανός – Πρόεδρος, Παναγής Κωνσταντινίδης – Επίτιμος Πρόεδρος, Χάρης Μιχαλόπουλος – Αντιπρόεδρος, Βασιλική Δρόσου – Μέλος ΔΣ και Παναγιώτης Κεντερλής – Εκτελεστικός Γραμματέας.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην επίτευξη εθνικού στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Σήμερα στην χώρα μας υπάρχει σημαντική διείσδυση των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων στα κτίρια με περισσότερα από 4,4 εκ. m2 ηλιακών συλλεκτών εγκατεστημένων και αποδιδόμενη ισχύ 3 GWth. Οι ποσότητες καυσίμων που εξοικονομούνται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 2,2 εκ τόνους CO2, προσφέροντας ένα συνολικό όφελος έως και 16 εκ ευρώ κατά το τρέχον επίπεδο τιμών δικαιωμάτων ρύπων.

Η ΕΒΗΕ παράδωσε στον Κο Σταθάκη πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ που καταδεικνύει τη συμβολή της βιομηχανίας ηλιοθερμίας τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο, δεδομένου ότι ο κλάδος εξάγει ποσοστό άνω του 50% της παραγωγής του, όσο και στην αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Παράλληλα παραδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της ΕΒΗΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:

  • Το να περιλαμβάνονται οι θερμικές ηλιακές τεχνολογίες στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, με παράλληλη προώθηση όχι μόνο εφαρμογών παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αλλά και εξειδικευμένων αλλά ώριμων τεχνολογιών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα προτάθηκε η κατασκευή πιλοτικών έργων με ενσωμάτωση θερμικών ηλιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα τους.
  • Την ενσωμάτωση στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον απαιτήσεων για ενεργειακή πιστοποίηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων (όπως Solar KeyMark), τη διαφοροποίηση κόστους ανάμεσα σε θερμοσιφωνικού τύπου και βεβιασμένης ροής ηλιοθερμικών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και την επιδότηση και άλλων θερμικών ηλιακών εφαρμογών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη.
  • Την τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ώστε να διευκολύνει την εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων με την άρση των απαιτήσεων για το μέγιστο ύψος τοποθέτησης τους, για την γνωστοποίηση εργασιών εγκατάστασης στην πολεοδομία αλλά και τη νομοθετική παρέμβαση ώστε περιορισμοί των κανονισμών πολυκατοικίας να μη μπορούν να παρεμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως προβλέφθηκε πρόσφατα και για τις αυτόνομες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά αιτήματα της Ένωσης, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστούν το πλαίσιο και οι όροι εγκατάστασης των θερμικών ηλιακών συστημάτων.

Εκδήλωση της ΕΒΗΕ για την ηλιοθερμία - 5/2/2016 - Ξενοδοχείο Caravel

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας πραγματοποίησε την τακτική Γενική Συνέλευση της, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αντικείμενο τα άμεσα οφέλη της ηλιοθερμίας σε εφαρμογές σε δημόσια και τουριστικά κτίρια. Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πρόσφατης κλαδικής μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ.

Βασικοί ομιλητές ήταν οι Δρ. Β. Μπελεσιώτης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Δρ. Γ. Αγερίδης (ΚΑΠΕ), Δρ. Ε. Γιαμά (ΑΠΘ) και Γ. Μανιάτης (ΙΟΒΕ).

Στην εκδήλωση έγινε τονίστηκε η μέγιστη συμβολή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ηλιοθερμικών Προίόντων στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέγγιση του ενεργειακού στόχου 20 – 20. Παράλληλα δόθηκε μία σφαιρική προσέγγιση εγκατάστασης και λειτουργίας θερμικών ηλιακών συστημάτων σε τουριστικά αλλά και δημόσια κτίρια καλύπτοντας την τεχνική και την οικονομοτεχνική προσέγγιση. Τέλος, η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ κατέδειξε τα θετικά δημοσιονομικά οφέλη που θα είχε η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα μέλη της ΕΒΗΕ διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προσφέρουν λύσεις με το κλειδί στο χέρι, με πρωτοπόρα και πιστοποιημένα συστήματα ελληνικής παραγωγής που πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις και προδιαγραφές για ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν:

  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης
  • Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης
  • Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Φ. Φράγκος
  • Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος και
  • Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.

Αθήνα, 9/2/2016
Το Δ.Σ. της ΕΒΗΕ

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) και της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (Ε.Β.Η.Ε.).

Powered by AID360 Limited Hong Kong