Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Εκθέσεις - Σεμινάρια

Αποτελέσματα ημερίδας 27/5 για τα συγκεντρωτικά θερμικά ηλιακά συστήματα

Την Παρασκευή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο “Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά συστήματα και συστήματα Συγκέντρωσης Ηλιακής ακτινοβολίας για Χημικές Διεργασίες” που διοργάνωσε το τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων του ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου EU-SOLARIS.

Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 90 άτομα, παρέστησαν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στις ΑΠΕ ως εργαλείο για την ενεργειακή πολιτική και την ανάπτυξη της χώρας, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλειος Τσoλακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας των συγκεντρωτικών ηλιακών στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Φώτης Βρότσης, ο οποίος υπογράμμισε την πρόθεση του οργανισμού να δραστηριοποιηθεί πιο δυναμικά στο χώρο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Μεταξύ των πολλών, σημαντικών ομιλητών της ημερίδας, ο κ. Luis Crespo, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού ESTELA και Γενικός Γραμματέας της Ισπανικής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού PROTERMOSOLAR, τόνισε ότι η ηλιοθερμική ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί μια ώριμη πλέον τεχνολογία, η οποία - όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές - μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά τις υπόλοιπες ΑΠΕ και να είναι πιο αποδοτική από τους ανθρακικούς σταθμούς, που πλέον θεωρούνται παρωχημένοι στην Ευρώπη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το μέσο κόστος παραγωγής της MWh δεν υπερβαίνει πλέον τα 140 ευρώ, τιμή που είναι ανταγωνιστική αν συνυπολογιστεί η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας που παρέχεται, σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και οι περιορισμένες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, σε σχέση με συμβατικές πηγές ενέργειας.

Στην Ελλάδα, πληρούνται όλες οι τεχνολογικές, κλιματικές και γεωμορφολογικές παράμετροι για να υλοποιηθούν σημαντικές μονάδες συγκεντρωτικών θερμικών ηλιακών συστημάτων, όχι μόνο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ο οποίος για την Ελλάδα επί του παρόντος διέπεται από συγκεκριμένους περιορισμούς της αγοράς αλλά και σε όλους τους τομείς του τριτογενή τομέα όπου υπάρχει ζήτηση θερμικού φορτίου μεσαίων θερμοκρασιών.

Εισηγήσεις έκαναν ακόμη ειδικοί επιστήμονες του χώρου από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και βεβαίως από ελληνικούς ερευνητικούς φορείς, αναφερόμενοι στις δυνατότητες που διανοίγονται και στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν, κυρίως σε διοικητικό και θεσμικό επίπεδο.

Την ανοιχτή συζήτηση στο τέλος της ημερίδας συντόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος, κατά την οποία έγινε πλήθος τοποθετήσεων και ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η υπεύθυνη διοργάνωσης της ημερίδας κα Βασιλική Δρόσου, Προϊσταμένη του τμήματος Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων του ΚΑΠΕ, επεσήμανε την αξιοσημείωτη προσέλευση σημαντικών εκπρόσωπων από όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα: στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι των σημαντικότερων ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας, μέλη της ΕΒΗΕ και άλλων επαγγελματικών ενώσεων, στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, και δραστήριοι επενδυτές στον τομέα των συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων, που με την ενεργό συμμετοχή τους απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ακόμη πιο δυναμική προώθηση των εφαρμογών θεμρικής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο του ΚΑΠΕ.

Ημερίδα για τα συγκεντρωτικά θερμικά ηλιακά συστήματα και τα συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας για χημικές διεργασίες

Το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), διοργανώνει την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis (Παρθενώνος 19-25, Αθήνα), ημερίδα με θέμα: “Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά συστήματα και συστήματα Συγκέντρωσης Ηλιακής ακτινοβολίας για Χημικές Διεργασίες”.

Τα Συγκεντρωτικά Θερμικά Ηλιακά (ΣΘΗ) συστήματα αναμένεται να αναδειχθούν σε σημαντική πηγή πράσινης ενέργειας μέσα στις επόμενες δεκαετίες καλύπτοντας το 12% των αναγκών παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2050. Ήδη, περισσότερο από 5GW ΣΘΗ συστημάτων εν λειτουργία συνεισφέρουν στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας δυναμικά την ανάπτυξη των επενδύσεων, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την εξοικονόμηση CO και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ΣΘΗ χρησιμοποιούν συνδυασμό κατόπτρων ή φακών για τη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας επίπεδα μεσαίων (100 – 400 C) και υψηλών θερμοκρασιών (>400 C). Οι εφαρμογές τους δεν περιορίζονται μόνο στην ευρύτερα διαδεδομένη παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και σε πλήθος εφαρμογών, με κυριότερες την παραγωγή ατμού για απευθείας χρήση στην βιομηχανία, την παραγωγή ψύξης αποθηκευτικών χώρων και κτιρίων μέσω συστημάτων ηλιακού κλιματισμού, την παραγωγή πόσιμου νερού μέσω τεχνολογιών αφαλάτωσης και την παραγωγή ηλιακών «καθαρών» καυσίμων.

Η τεχνολογία των ΣΘΗ θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του 2030 και του 2050, ενώ στην Ελλάδα πληρούνται όλες οι τεχνολογικές, κλιματικές και γεωμορφολογικές παράμετροι για να υλοποιηθούν σημαντικές μονάδες ΣΘΗ, ισχύος πάνω από 500 MW και αξίας 2 δις ευρώ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου EUSOLARIS, θα παρουσιασθούν οι προηγμένες τεχνολογίες ΣΘΗ και οι εμπορικές και ερευνητικές εφαρμογές τους, ενώ θα συζητηθούν και θα αποτυπωθούν οι προοπτικές και οι δυνατότητές τους στην Ευρώπη. Στις εργασίες της ημερίδας, μαζί με σημαντικούς εκπροσώπους συναφών φορέων της Ευρώπης από την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού ESTELA (European Solar Thermal Electricity Association) και Γενικός Γραμματέας της Ισπανικής Ένωσης Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλεκτρισμού PROTERMOSOLAR, Μr. Luis Crespo.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους ειδικούς σε θέματα ενέργειας, επενδύσεων και χρήσης ΑΠΕ από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο.

Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ "SOLAR CV: Τομεακή Συμμαχία Δεξιοτήτων για την κάλυψη αναγκών σε δεξιότητες μέσω της κατάρτισης και αναγνώρισης κοινών ευρωπαϊκών επαγγελματικών προφίλ στον τομέα της Συγκεντρωτικής Ηλιακής Ενέργειας", στο οποίο συμμετέχει η ΕΒΗΕ.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή της φόρμας εγγραφής, διαθέσιμη παρακάτω αλλά και στο διαδικτυακό τόπο του ΚΑΠΕ.

Παρουσιάσεις ομιλητών στη εκδήλωση της ΕΒΗΕ της 5/2/2016 στο ξενοδοχείο Divani Caravel

Δρ. Γεώργιος Αγερίδης (Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ): Τα θερμικά ηλιακά συστήματα στα δημόσια κτίρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης

 

Δρ. Ευφροσύνη Γιαμά (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ.): Σκοπιμότητα χρήσης ηλιακών συστημάτων στον ξενοδοχειακό τομέα: Η συμβολή του στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

 

Γεώργιος Μανιάτης (Επικεφαλής Κλαδικών Μελετών του ΙΟΒΕ): Σκοπιμότητα και επιδράσεις από την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση ΘΗΣ σε κατοικίες

Ενημερωτική συνάντηση στο Δημόκριτο

Την Παρασκευή 26.6.2015 διοργανώθηκε από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ενημερωτική ημερίδα για τα μέλη της ΕΒΗΕ, για την εφαρμογή των κανονισμών ECODESIGN και ENERGY Labelling.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ανοιχτής ημερίδας στο ΥΠΑΠΕΝ στις 9.6.2015.

Στόχος ήταν η πρακτική παρουσίαση των απαιτήσεων των εν λόγω κανονισμών για εργαστηριακές δοκιμές και σύνταξη τεχνικού φακέλου και τεχνικού δελτίου για τα θερμικά ηλιακά προϊόντα και ειδικότερα:

 

  • Δεξαμενή Αποθήκευσης Ζεστού Νερού
  • Ηλιακές Συσκευές
  • Ηλιακός Θερμαντήρας Νερού
  • Θερμαντήρας Νερού

 

Παραθέτουμε τις παρουσιάσεις των επιστημονικών συνεργατών του εργαστηρίου κ.κ. Χριστοδουλίδου Μαρία και Χρήστο Κώνστα.

Ημερίδα για την ενεργειακή σήμανση/ οικολογικό σχεδιασμό

Τη Δευτέρα 8/6/2015 η ΕΒΗΕ και η ΕΝΕΕΠΙΘΕ, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστημάτων / ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΑΠΕΝ ημερίδα με θέμα την εφαρμογή των κανονισμών για την Ενεργειακή Σήμανση και τον Οικολογικό Σχεδιασμό για συγκροτήματα θέρμανσης νερού και χώρων, για προϊόντα θερμικής ηλιακής ενέργειας.

Στόχοι της ημερίδας ήταν αφενός η ενημέρωση του τεχνικού κόσμου της χώρας για τις νέες νομικές απαιτήσεις για τα προϊόντα και αφετέρου η πρόσκληση της πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών της για έλεγχο της αγοράς, τόσο σε εγχώρια παραγόμενα όσο και σε εισαγόμενα προϊόντα.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Δρ Ι. Τόλιος και οι Πρόεδροι των Ενώσεων ΕΒΗΕ και ΕΝΕΕΠΙΘΕ, κ.κ. Π. Κωνσταντινίδης και Τ. Στάπας αντίστοιχα.

Ακολούθησαν τεχνικές παρουσιάσεις για την εφαρμογή των κανονισμών στα εν λόγω προϊόντα, με ερμηνευτικές αλλά και εργαστηριακές προσεγγίσεις, με στόχο να αναλυθεί πρακτικά η διαδικασία δοκιμών και πιστοποίησης των προϊόντων αλλά και η ευρύτερη συμμόρφωση κατασκευαστών, εμπόρων, μελετητών και εγκαταστατών.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση του Δρ. Α. Μιτιακούδη, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας, Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ο οποίος παρουσίασε το ρόλο και τη σημασία της εποπτείας της αγοράς, δεσμευόμενος παράλληλα για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά για μη συμμορφούμενα προϊόντα μετά την καταληκτική ημερομηνία του κανονισμού, τον Σεπτέμβριο 2015. Η ημερίδα έκλεισε με τη διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, υπό το συντονισμό του Προϊσταμένου του Εργαστηρίου Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστημάτων Δρ. Μ. Μπελεσιώτη κατά την οποία συζητήθηκαν απορίες του κοινού. Τέλος, ανακοινώθηκε η διοργάνωση και νέας ημερίδας, ειδικότερα απευθυνόμενης προς τους εγκαταστάτες, ενώ το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» προσκάλεσε τους Έλληνες κατασκευαστές σε συνάντηση στους χώρους του εργαστηρίου για επίλυση εξατομικευμένων ερωτημάτων και αναλυτικότερη ενημέρωση.

Powered by AID360 Limited Hong Kong